آیا این واژه را شنیده اید؟ به نظر شما موسیقی فاخر چه نوع موسیقی است؟ آیا این تقسیم بندی درست است؟ نظر هنرمندان درباره این واژه چیست؟ آیا موسیقی فاخر همان موسیقی سنتی است؟ این ها همه سوالاتی است که ممکن است در ذهن افرادی که با واژه موسیقی فاخر مواجه شده اند به وجود آمده باشد. ما در این مقاله به دنبال معرفی موسیقی فاخر و معنای این واژه هستیم و به تمامی سوال های شما پاسخ خواهیم داد.
معرفی موسیقی فاخر
در ابتدای مقاله معرفی موسیقی فاخر باید گفت این تمایز و تفکیک در موسیقی را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد کرده است موسیقی فاخر چیزی است که هرگز بین هنرمندان وجود ندارد اما این واژه فاخر که در کنار موسیقی به کار برده می شود به معنای موسیقی است که از نگاه وزارت فرهنگ و ارشاد شایسته باشد! شاید شما هم در بحث معرفی موسیقی فاخر و مشاهده عنوان آن به این فکر کرده باشید که منظور از موسیقی فاخر همان موسیقی سنتی است اما شما این واژه را اشتباه معنی کرده اید. زیرا لزوما فاخر بودن به معنای سنتی بودن نیست هرچند که ممکن است که موسیقی سنتی یکی از انواع موسیقی فاخر باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امسال نیز به دنبال دیدار اعضای هیأت مدیره خانه موسیقی به آثار موسیقی ارزشمند و فاخر تولید شده در سال گذشته اشاره کرد و در معرفی موسیقی فاخر تأکید کرد: موسیقی فاخر، موسیقی ایست که برای رساندن مفهوم متعالی تولید می شود و معنای دیگری به موسیقی می دهد.
اما به درستی معنی این واژه فاخر در کنار موسیقی چیست و منظور از آن چه نوع موسیقی است؟
یک جمله در بحث معرفی موسیقی فاخر می توان گفت که موسیقی، فاخر موسیقی است که سبب می شود شعور انسانی بالا رود و افراد به تفکر بیشتر متمایل شوند. این معنی از نگاه شاهین فرهت، یکی از بهترین و قدیمی ترین آهنگسازان موسیقی در ایران است. او می گوید که موسیقی های محلی (نواحی) و موسیقی های فولکلور جهانی که برگرفته از فرهنگ های مختلف در سراسر جهان است نمونه های موسیقی فاخر هستند و برای معرفی موسیقی فاخر این نوع از موسیقی ها را به عنوان مثالی بیان کرد.
اکثر مردم ایران به خصوص جوانان از این موسیقی های فاخر و متعالی بسیار استقبال می کنند و به شنیدن آنها علاقه نشان می دهند. و این شایسته مردمان ایران است که گوش هایشان هر روز به شنیدن این نوع موسیقی متعالی مشغول باشد. نظر این آهنگساز بزرگ موسیقی ایران نیز به این موضوع است که «موسیقی، زبانی است که نوع خوب آن را باید در اختیار افراد گذاشت». در چند سال گذشته شاهد پیشرفت رادیو و دیگر رسانه ها در پخش این نوع موسیقی فاخر بوده ایم و در آنها آثار آهنگسازان بزرگی را شنیده ایم.
اکثر موسیقیدانان ما همچون حسین علیزاده این موضوع را می پذیرند که معنی موسیقی فاخر در ایران درست تعبیر نشده و تنها وزارت به این موضوع تاکید می کند که موسیقی فاخر تولید شود و منظور خود را به صورت دقیق توضیح نمی دهند و این نشان دهنده درک کم مسئولین از موسیقی و دنیای هنر است و آنها حتی خود نیز نمی دانند چه می خواهند. هرچند در صورتی که بخواهند درباره آن بگویند قطعا به دلیل آنکه تخصصی در این زمینه ندارند نمیتوانند به معرفی موسیقی فاخر بپردازند. به اعتقاد حسین علیزاده: «این هنرمندان هستند که متر و معیار موسیقی فاخر و ارزش آن را تعیین می کنند و هنرمندان بزرگی همچون لطفی، شجریان، علیزاده، مشکاتیان و ... باید با آثار خود موسیقی فاخر را به مردم و مسئولان بشناسانند.»
در آخر منظور از کل این متن این است که موسیقی فاخر تنها در ذهن یک هنرمند تشخیص داده خواهد شد و معرفی موسیقی فاخر تنها به دست اوست.
هر چقدر یک اثر هنری و موسیقی در اذهان مردم بیشتر ماندگار باشد آن موسیقی در دسته فاخر قرار خواهد گرفت. هر چقدر که مردم بیشتر یک موسیقی را در ذهن خود نگه دارند و بپسندند آن موسیقی مفتخر تر است و ما به آن بیشتر افتخار خواهیم کرد.
هر فرد کار بلدی در زمینه موسیقی و با تحصیلات هم میتواند این نوع موسیقی را تشخیص دهد هم تولید کند.
این مقاله نظر تمام افرادی بود که تخصص شان موسیقی است که همگی آنها در بحث معرفی موسیقی فاخر با این موضوع موافق بودند که موسیقی فاخر چیزی است که از دید یک موسیقیدان و هنرمند در این زمینه تشخیص داده خواهد شد و تعریفش به عهده هنرمندان این زمینه هنریست نه یک سیاستمدار مسئول فرهنگی.
خلاصه
موسیقی فاخر، موسیقی است که در ذهن مردم و در بین هنرمندان بیشترین ماندگاری را داشته باشد و تشخیص آن به عهده هنرمندان موسیقی است نه یک فرد که تخصصش در زمینه دیگری است.
از حمایت شما در شبکه های اجتماعی و ارائه نظرات ارجمندتان از طریق راه های ارتباطی، پیشاپیش سپاسگزاریم.
بانک اطلاعات آموزشگاهی