توصیه نامه یکی از مدارک مهم اپلای است که معمولا همه دانشگاه ها در پروسه اپلای از شما درخواست می کنند؛ در توصیه نامه، یک استاد یا کارفرما که شناخت کافی از شما دارد، شایستگی علمی و شخصیتی شما برای ادامه تحصیل در پوزیشن مورد نظرتان را تایید می کند.
برای ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، معمولا به دو یا سه توصیه نامه نیاز دارید. توصیه نامه در دو نوع کاغذی و آنلاین درخواست می شود؛ توصیه نامه روی سربرگ دانشگاه (یا شرکت)، نوشته شده و توسط استاد (یا کارفرما)، مهر و امضا می شود و در نوع کاغذی همراه با سایر مدارک اپلای به دانشگاه مقصد پست می شود. در نوع آنلاین، هنگام سابمیت کردن اپلیکیشن، ایمیل توصیه کننده را وارد می کنید و در همان زمان یا بعدا، لینکی برای آن ها ارسال می شود تا توصیه نامه شما را آپلود نمایند.
چه زمانی برای تنظیم توصیه نامه مناسب است؟
در کل بهتر است توصیه نامه تا فرا رسیدن ددلاین دانشگاه ها آماده شود. حدود دو تا سه هفته زمان نیز در اختیار اساتید توصیه کننده قرار دهید. البته گاهی (به ندرت) ممکن است در حین مکاتبه با اساتید، استادی سراغ توصیه نامه را از شما گرفته و به منظور دریافت آن، بخواهد با اساتیدی که برایتان توصیه نامه می نویسند، ارتباط برقرار کند.
از چه کسانی توصیه نامه بگیریم؟
توصیه نامه را از اساتیدی بگیرید که به نوعی یک ارتباط آکادمیک همچون پایان نامه، پروژه، درس، مقاله و... با آن ها داشته اید. استادی که از او توصیه نامه می گیرید، باید شناخت کافی از شما داشته و دید مثبتی نیز به شما داشته باشد و همچنین برایتان ارزش قائل باشد؛ اگر فکر می کنید که استادی توصیه نامه خوبی برایتان نخواهد نوشت، او را کنار بگذارید. شما می توانید توصیه نامه را از کارفرمای خود در محل کار نیز بگیرید که در این صورت بهتر است کار شما آکادمیک بوده و یا کاملا مرتبط با رشته شما بوده باشد.
در انتخاب استاد، مواردی مثل اچ ایندکس بالا، مقالات فراوان، معروف بودن و... نباید بر شناخت خوب استاد از شما و همچنین اهمیت شما نزد استاد، اولویت داشته باشد؛ یعنی اگر استادی جایگاه آکادمیک عالی داشته باشد اما به هر دلیلی (مشغله بسیار، بی میلی، به یاد نیاوردن شما و...) توصیه نامه ضعیفی برای شما بنویسد، شانس پذیرش شما به طور چشمگیری کاهش پیدا می کند.
محتوای توصیه نامه
در توصیه نامه، ابتدا باید اطلاعات کامل نوع همکاری استاد با شما (واحد درسی، پروژه، پایان نامه، مقاله یا هرچیز دیگر) و نحوه آشنایی استاد با شما، آورده شود. سپس توانایی های شما با ذکر دلیل مطرح می شود؛ مثلا با استناد به مهارت شما در حل یک مشکل خاص در پروژه، توانایی حل مسئله در شما وجود دارد. از جمله مهارت ها و توانایی هایی که می توان با ذکر دلیل در توصیه نامه آورد، عبارتند از: رهبری، کار گروهی، خلاقیت، برنامه نویسی، زبان، تحقیق و پژوهش، تدریس و... . در پایان توصیه نامه نیز، اطلاعات تماس با استاد آورده می شود.
نکات توصیه نامه
- برای نوشتن توصیه نامه، CV خود را در اختیار استاد قرار دهید تا اشراف کاملی بر پیشینه شما داشته باشد.
- توصیه نامه حتما در سربرگ دانشگاه محل تحصیل یا شرکت محل کارتان نوشته شود؛ مهر دانشگاه یا شرکت نیز اعتبار آن را افزایش می دهد.
- بهتر است هنگام تکمیل اپلیکیشن فرم، حق خود برای "مشاهده توصیه نامه پس از ارسال توسط استاد"، صرف نظر کرده و اصطلاحا آن را waive کنید.
- بهتر است برای ارسال توصیه نامه، از ایمیل آکادمیک استاد و یا ایمیل شرکتی کارفرما استفاده شود؛ اما اگر به هیچ وجه امکان پذیر نیست، می توانید با کمیته پذیرش مکاتبه کرده و در این مورد با آن ها مشورت کنید.
- امکان تغییر یا حذف استاد توصیه کننده در اپلیکیشن فرم، پس از سابمیت کردن فرم نیز وجود دارد.